Kulutusluottoihin liittyvä lainsäädäntö muuttuu

Oletko jo lukenut, että kulutusluottoihin liittyvä lainsäädäntö kokee muodonmuutoksen? 1.9 astuu voimaan uusi kuluttajansuojalain lakimuutos, jonka tarkoituksena on selkeyttää alan rahoitusalaa koskevia pelisääntöjä.

lakimuutos-pienempi

Huom! Välillä 1.7.2020-31.12.2020 on voimassa väliaikainen lakimuutos, jossa korot voivat olla korkeintaan 10 prosenttia. Lue lisää aiheesta täältä. Tämä artikkeli käsittelee vuonna 2019 voimaan tullutta lakia ja kertaa sen muutoksia vanhaan lakiin nähden.

Me Freedom Rahoituksella olemme sitä mieltä, että tällä lakimuutoksella on alaa tervehdyttävä vaikutus ja vain vastuulliset toimijat voivat jatkossa mahdollistaa sinulle sopivia lainatarjouksia. Sen takia olemme jo pitkään valinneet turvalliset ja vastuulliset luotonmyöntäjämme huolella. Toimintamme jatkuu tuttuun tapaan ja välitämme jatkossa lain vaatimuksia täyttävät lainat.

Lakimuutos tarkoittaa, että kulutusluottoihin tulee kuluttajasuojalakiin seuraavia keskeisiä ehtoja:

  • Lainan nimelliskorko voi olla korkeintaan 20%. Muutoksesta huolimatta lainatietojen yhteydessä tulee ilmoittaa todellinen vuosikorko, joka voi olla korkeampi kuin 20 prosenttia.
  • Lainaan liittyvät kulut eivät voi olla enempää kuin 150 euroa vuodessa. Tämän kulun tulee käsittää siis avausmaksu, kuukausikustannukset ja muut vastaavat maksut.
  • Ainut poikkeus kuluihin liittyen on vapaaehtoisen tileihin liittyvät maksut. Vaatimuksena on, että tili liittyy luoton hoitamiseen ja sen avaaminen ei saa olla edellytys lainan saamiselle.
  • Mikäli laina ei täytä määritettyjä vaatimuksia, kuluttaja vapautuu luoton koron ja kulujen maksamisesta. Hänen tarvitsee käytännössä maksaa takaisin ainoastaan pääoma nollakorolla.

Muutoksia sovelletaan ainoastaan uusiin luottoihin, jotka on nostettu 1.9 jälkeen. Mikäli kuluttajalla on vanhempi laina, luottoehdot eivät muutu.

Jaa artikkeli